Sun dried Tomatoes or Manisan Tomato
Tomato bukan sahaja boleh dibuat sambal atau penambah rasa kepada masakan , namun ia juga boleh dijadikan sebagai manisan.
Disini , akak ingin berkongsi cara membuat manisan dari tomato.
Bahan-bahan :
1 kilo buah tomato segar
200 gm gula ( nak manis lagi boleh tambah)
1 sudu kecil kapur masakan
1 sudu kecil garam
Cara membuat :
Basuh tomato bersih-bersih dan toskan airnya
Sediakan sebesen air mentah @ suling dan campurkan kapur tadi dan gaul.
Masukkan tomato tadi kedalam air kapur.
rendam selama 2 - 12 jam.
setelah itu , tos kan tomato dan cuci bersih.
selepas itu belah 2 dan buang biji tomato
boleh juga tidak dibelah dua , asal bijinya dibuang dengan memotong sedikit hujung atas tomato dan korek dengan pengoreng buah.
setelah itu basuh lagi dan tos.
Memasak :
Masukkan tomato tadi kedalam kuali panas dan caurkan gula serta garam. Jangan campur air kerana air dari tomato akan keluar. Masak hingga hampir kering airnya . Bila telah sebati matikan api dan tunggu sejuk.
setelah sejuk ,susun diatas talam dan jemur sekurang-kurangnya 4 hari di bawah cahaya matahari. ( bergantung cuaca )
Setelah kering , bolehlah dikemaskan bentuk-bentuknya kemudian disusun cantik-cantik dalam bekas atau container.
Kalau mahu jual pun boleh .
Ini manisan tomato baru aku angkat dari kuali dan hendak dijemur dibawah panas matahari.
Akak jemur di atas kereta dan tutup menggunakan kain sarung bersih agar tidak terdedah kepada habuk dan kotoran.
Nanti akak update lagi.
Inshaa Allah.
Comments
Post a Comment