Ketupat, kelupis dan lepat palas juadah raya pertama
| ||
Periuk dandangan saiz untuk masak 5 kg beras |
Masak guna dapur gas depan halaman rumah
Syawal yang dinanti Alhamdulillah telah tiba.
Alhamdulillah ,semoga amalan di bulan ramadan dapat di teruskan .
Dalam entri kali ini aku ingin berkongsi juadah raya yang aku sediakan untuk keluarga dan rakan-rakan.
Raya tahun ni, kami sambut dengan sangat sederhana.
Namun dari segi menu wajib raya bertambah jenis.
Berikut adalah menu wajib tradisi yang dapat ku sediakan dengan bantuan anak-anak dan suami.
Alhamdulillah .
Ketupat,lepat daun palas , kelupis |
Ketupat guna daun kelapa muda, lepat guna daun palas ,,kelupis guna daun nyirik .
Setiap daun mempunyai aroma yang tersendiri dan menambah selera kepada beras-beras yang dimasak dalamnya.
Hidangan juadah raya , ketupat,,kelupis ,,lapat dihidang bersama rendang daging.
Ketupat pulut,ketupat nasi, kelupis pulut itam tak itam Keningau , lapat pulut itam tak itam keningau dihidang pada hari pertama bersama daging masak rendang .
Hasrat hati mau buat kuah kacang dan serunding kelapa tak kesampaian , kerana terlalu letih .
Namun Alhamdulillah , raya kedua , aku dapat masak pulut itam tak itam keningau cara kukus sahaja .
Masak juga nasi beras hitam bario makan bersama serunding kelapa campur udang kering dan ikan masak kicap pemberian jiran.
Alhamdulillah
#SabahBorneo
#Syawal1440/2019
Biskut semprit susu buatan puteriku |
Juadah 2 Syawal
Pulut itam tak itam kampung ( Keningau) dan nasi beras hitam bario dari Miri , Sarawak.
Dihidang bersama seruding kelapa udang kering .
Alhamdulillah ,,selera Imam ku makan.
Comments
Post a Comment