Juadah tradisi Masyarakat Melayu Tawau zaman dulu.
Jika ada majlis kenduri kendara seperti majlis kahwin dll .
Lauk pauk yang menjadi kemestian dihidangkan adalah seperti di bawah ini.
Ikan/ayam/daging masak kicap+suhun
Ayam/daging masak kurma + suhun
Sup tulang + macaroni
Sayur kacang panjang tumis + hati+ pedal ayam
Paceri Nenas
Acar timun + telur + santan
Rempah asas masakan :
Bawang merah, bawang putih, bawang besar , lada besar , halia , ketumbar
jntn manis
jntn putih
kunyit
lada kering
lada putih
Kerisik ,santan dll
Minuman
Kopi O ,Tea O dan air sirap
Kuih muih biasanya adalah kuih basah seperti kuih onde-onde , wajid , dadar gulung dll.
Kalau hari raya juadah yang dihidang adalah ketupat berlauk rendang , masak kari , dodol dll
Belum ada gambar masakan untuk di upload . Inshaa Allah. Di usahakan untuk tatapan dan pengetahuan generasi muda.
Terima kasih kepada Ibu Jumatiah yang sentiasa sudi berkongsi ilmu dan pengalaman .
Comments
Post a Comment