Juadah tradisi Masyarakat Melayu Tawau zaman dulu.



Jika ada majlis kenduri kendara seperti majlis kahwin dll .
Lauk pauk yang menjadi kemestian dihidangkan adalah seperti di bawah ini.

Ikan/ayam/daging masak kicap+suhun
Ayam/daging masak kurma + suhun
Sup tulang + macaroni
Sayur kacang panjang tumis + hati+ pedal ayam
Paceri Nenas
Acar timun + telur + santan

Rempah asas masakan :
Bawang merah, bawang putih, bawang besar , lada besar , halia , ketumbar
jntn manis
jntn putih
kunyit
lada kering
lada putih
Kerisik ,santan dll

Minuman
Kopi O ,Tea O dan air sirap

Kuih muih biasanya adalah kuih basah seperti kuih onde-onde , wajid , dadar gulung dll.

Kalau hari raya juadah yang dihidang adalah ketupat berlauk rendang , masak kari , dodol dll

Belum ada gambar masakan untuk di upload . Inshaa Allah. Di usahakan untuk tatapan dan pengetahuan generasi muda.

Terima kasih kepada Ibu Jumatiah yang sentiasa sudi berkongsi ilmu dan pengalaman .


Comments

Popular posts from this blog

Nasi Linopot makanan tradisi suku kaum Dusun Kadazan

Nasi Lemak Beras Bukit Hitam Bersama Sambal Telur Mata Kerbau

How to " Wow " our garden