Ketupat, kelupis dan lepat palas juadah raya pertama



Kukus kelupis dan lepat palas dalam periuk dandangan/kukusan



Periuk dandangan saiz untuk masak 5 kg beras
           Masak guna dapur gas depan halaman rumah 


Syawal yang dinanti Alhamdulillah telah tiba.
Alhamdulillah ,semoga amalan di bulan ramadan dapat di teruskan .

Dalam entri kali ini aku ingin berkongsi juadah raya  yang aku sediakan untuk keluarga dan rakan-rakan.

Raya tahun ni, kami sambut dengan sangat sederhana.

Namun dari segi menu wajib raya bertambah jenis.

Berikut adalah menu wajib tradisi yang dapat ku sediakan dengan bantuan anak-anak dan suami.
Alhamdulillah .
Ketupat,lepat daun palas , kelupis

Ketupat guna daun kelapa muda, lepat guna  daun palas ,,kelupis guna daun nyirik .
Setiap daun mempunyai aroma yang tersendiri dan menambah selera kepada beras-beras yang dimasak dalamnya.
Hidangan juadah raya , ketupat,,kelupis ,,lapat dihidang bersama rendang daging.


Ketupat pulut,ketupat nasi, kelupis pulut itam tak itam Keningau , lapat pulut itam tak itam  keningau dihidang pada hari pertama bersama daging masak rendang .
Hasrat hati mau buat kuah kacang dan serunding kelapa tak kesampaian , kerana terlalu letih .

Namun Alhamdulillah , raya kedua , aku dapat masak pulut itam tak itam  keningau cara kukus sahaja .

Masak juga nasi beras hitam bario  makan bersama serunding kelapa campur udang kering dan ikan masak kicap pemberian jiran.

Alhamdulillah

#SabahBorneo
#Syawal1440/2019
Biskut semprit susu buatan puteriku

Juadah 2 Syawal

Pulut itam tak itam kampung ( Keningau) dan nasi beras hitam bario dari Miri , Sarawak.

Dihidang bersama seruding kelapa udang kering .

Alhamdulillah ,,selera Imam ku makan.





Comments

Popular posts from this blog

Nasi Linopot makanan tradisi suku kaum Dusun Kadazan

Nasi Lemak Beras Bukit Hitam Bersama Sambal Telur Mata Kerbau

How to " Wow " our garden